Furla Headquarter, Florence

Italy

Furla Progetto Italia, is an industrial architecture and office project integrated into nature, where quality of workplaces and sustainability meet the landscape.

Furla Progetto Italia, is an industrial architecture and office project integrated into nature, where quality of workplaces and sustainability meet the landscape.

Furla Progetto Italia, an industrial architecture and office project integrated into nature, where quality of workplaces and sustainability meet the landscape. The new Furla Factory, built in Tavarnelle Val di Pesa (Florence), is immersed in the Chianti area.

The project deals with a fundamental theme: the inclusion of architecture for industry in the Italian landscape and it offers an opportunity to rethink the quality of the workplace. Architecture and Nature merge from North to South and from East to West, creating a relationship with the typical elements of the Chianti landscape, made up of hilly views, ancient villages and small agricultural hamlets.

The landscaping follows the image of the surroundings and takes on their unique features. That reflects in the choice of native, perennial, and low-maintenance species with low water requirements pertinent to the local climate. A large group of centuries-old oak trees was preserved and enhanced to create the car park, which strives for maximum naturalness and integration with the nearby forest. The synergy between landscape and architecture enriches the attractiveness of the new plant and allows people to reconnect with nature, even at work. A decision that improves the well-being of the users of these places, who can enjoy the beauty that surrounds them.

 

 

Furla Factory is made by three main bodies: one for offices, two for laboratories and logistics, all designed to integrate into the landscape in the least invasive way. The morphology of the land is respected and enhanced in the three fundamental elements: the driveway, the terraces and Piazza Furla. Nature transcends the boundaries between inside and outside thanks to a system of patios and green roofs overlooking the wooded area.

The main entrance incorporates the archetype of accesses to the Tuscan villa: an ordered row of cypresses that welcomes the visitor and describes the access path. This rhythm is repeated on the facade of the buildings with sunscreen filtering blades that control the light leaving a free view.

Along the avenue the buildings are arranged in harmonic succession of floors, staggered in plan and placed on different levels to accomodate the different activities of the Factory, the parking integrated into the morphology of the land, and Piazza Furla, the focal point of the axis that marks the arrival and the main entrance. From this panoramic point, conceived as the heart of the Company, you can access both the management and the production areas, thus creating a perfect combination of offices and laboratories, which, although organized in different volumes, are organically connected by internal paths.

The entrance to the offices, with the double-height reception and the large open-air hall become the point where the boundaries between architecture and landscape merge. The interiors have been designed in order to have concrete layout flexibility. The orderly sequence of offices is punctuated by green patios, relationship spaces, such as meeting rooms, break areas and showrooms. The patios and green roofs of the offices create great permeability between inside and outside, giving life to places where people can work, but also relax in contact with nature.

Related projects

Ca’ Corniani Landscape Enhancement, Venice

Ca’ Corniani Landscape Enhancement, Venice
Cremona Hospital MCA with LAND

New Cremona Hospital, Cremona

New Cremona Hospital, Cremona
LAND Germany with Bjarke Ingels Group competition design for Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf

Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf

Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf

Casa di Langa, Cerretto Langhe

Casa di Langa, Cerretto Langhe
LAND Germany design for Elsa-Brändström-Realschule in Rheine

Elsa-Brändström-Realschule, Rheine

Elsa-Brändström-Realschule, Rheine
A site plan of the new North Rhine-Westphalia regional headquarter, drawn by LAND

New NRW Regional Headquarter, Düsseldorf

New NRW Regional Headquarter, Düsseldorf
Render visualisation by bloomimages of the SPC Schwarz Project Campus aerial view with buildings and lush green landscape surroundings

Schwarz Campus Project, Bad Friedrichshall

Schwarz Campus Project, Bad Friedrichshall

Beach Resort, Poreč

Beach Resort, Poreč