Casa di Langa, Cerretto Langhe

Italy

Casa di Langa is an eco-sustainable resort with the desire to connect to the surrounding landscape and encourage its exploration, to offer the guests a deep dive into nature and local culture.

Casa di Langa is an eco-sustainable resort with the desire to connect to the surrounding landscape and encourage its exploration, to offer the guests a deep dive into nature and local culture.

Casa di Langa is ideally situated in Langhe’s picturesque and UNESCO-recognized wine-growing region, near the borders of Roero and Monferrato. This hotel is designed to inhabit and enhance its landscape, embodying the synthesis of human craftsmanship and nature. The project is a testament to the collaborative efforts of Italian and international professional studios, including GaS (Goring and Straja) studio, Parisotto and Formenton, Angelo Croce, BRE engineering srl, PSLAB. This diverse team has created a design that not only enhances the productive context of the project but also simplifies languages and forms.

The landscape design for Casa di Langa is a meticulously planned narrative that respects and reflects the rich agricultural tapestry of its setting. We aim to make these elements accessible and engaging for the visitors, encouraging exploration and a deep connection with the land.

The design strategy involves a thoughtful blend of the property’s architecture and natural surroundings. The goal was to create a cohesive visual and physical connection that respects the site’s complex morphology while reinterpreting local architectural languages into new, innovative forms.

Our commitment to the local environment is reflected in every detail of our landscape design. From the natural gradient that extends outward from the central building to the agricultural zones, to the choice of indigenous plant species, materials, and colors, we strive for authenticity and continuity, ensuring a harmonious blend with the Langa landscape. We focussed on the physical and visual connection with the surroundings; the usability of all outdoor spaces, even in a context with a complex morphology and the reworking of a local language through new compositional forms.

 

 

The hotel’s open spaces are strategically differentiated to offer diverse experiences: from the art garden and spa to the outdoor tavern with a fireplace and from the terraced gardens and bocce area to the orchard and vegetable garden. Each space is distinct in its function and aesthetic, designed to enrich the guest’s experience. Elevated terraces and a swimming pool area offer panoramic views, enhancing the immersive experience of the Langhe countryside.

The objective of our landscape project is to describe the area’s peculiarities, highlight its processes, and invite hotel guests to explore these more deeply. It is structured with a gradient of naturalness, starting from the central space of the building and fading outwards towards the agricultural parts, with more rustic interventions. The species and colours used are those of the typical Langa landscape.

The hotel’s open space system is divided into different areas, each one different in terms of function, spatial, and material characteristics. The project outlines a complex external arrangement intervention aimed at creating a private garden that offers diversified opportunities, from open-air tasting to bowls, from the aromatic garden to the orchard. Also, it constitutes the area of access and connection with all the widespread activities, hosting different functions.

In particular, the central staircase is the heart of the whole system, acting as a link between the various external flows towards the areas of interest. The design of this space is, on the one hand, architecturally very rigorous, and on the other hand, the vegetation composed of herbaceous plants is very varied and creates a contrast of colours and volumes. The theme of tumbled stone paving, a characteristic motif of all the open spaces, continues here from the first to the last steps, alternating with the large slabs that characterise the stairways.

Biodiversity

78 Langa’s native hazelnut trees
72 ancient fruit trees belonging to 23 different rare native varieties
26 different types of herbaceous plants

Green areas

260 sqm of green central court
1500 sqm of green roof
150 sqm of aromatic garden
90 lm of green walls

Amenities

1 petanque pit
1 fire pit area
1 swimming pool

Related projects

Ca’ Corniani Landscape Enhancement, Venice

Ca’ Corniani Landscape Enhancement, Venice
Cremona Hospital MCA with LAND

New Cremona Hospital, Cremona

New Cremona Hospital, Cremona
LAND Germany with Bjarke Ingels Group competition design for Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf

Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf

Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf

Furla Headquarter, Florence

Furla Headquarter, Florence
LAND Germany design for Elsa-Brändström-Realschule in Rheine

Elsa-Brändström-Realschule, Rheine

Elsa-Brändström-Realschule, Rheine
A site plan of the new North Rhine-Westphalia regional headquarter, drawn by LAND

New NRW Regional Headquarter, Düsseldorf

New NRW Regional Headquarter, Düsseldorf
Render visualisation by bloomimages of the SPC Schwarz Project Campus aerial view with buildings and lush green landscape surroundings

Schwarz Campus Project, Bad Friedrichshall

Schwarz Campus Project, Bad Friedrichshall

Beach Resort, Poreč

Beach Resort, Poreč