Contact Us

Please use the form on the right to contact us.

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Environmental Recovery & Landscape Enhancement

From wide scale planning to detailed projects, LAND Italia, LAND Germany and LAND Suisse support wildlife and biodiversity, improving relations among living species - plants and animals - in a specific territory. LAND embraces all the environmental benefits for communities through carefully planned environmental design and territorial regeneration. The goal for our LAND specialist teams is to also promote soft mobility, designing solutions that encourage physical activity for all ages, by making walking, bicycling, and transit accessible.

 

Environmental recovery and landscape enhancement

Giving the elements of nature a voice to combine environment and development

 
 
airolo land suisse

Airolo Valley Renaturation, Canton of Ticino (Switzerland), 2017 – ongoing

  • Client: Comune di Airolo
  • Partner: Repubblica e Cantone Ticino - Dipartimento del Territorio
  • Service: Masterplan
  • Area size: 35 ha
  • Team: LAND Suisse (Andreas Kipar, Federico Scopinich, Martina Conti, Valentina Del Motto) con Citec Ingénieurs Conseils, Ingeni

Airolo is a historic hub in the heart of the region of Gottardo, where the almost uncontaminated Bedretto Valley meets the Leventina Valley. During the years this area was fragmented by different linear infrastructures such as the railway, the A2 motorway, the canalization of Ticino River or the construction of the Airolo basin. Therefore it’s very hard to achieve a connection between the two sides of the valley. The entire planning concept for theredevelopment of the Airolo valley offers the ideal vision of a restored district where the fragmentation produced by infrastructures is replaced by a vast naturalistic and leisure zone. Airolo can emerge from its infrastructural cage and revalue its landscape through airy, flat green-fields, new woodland areas, functional and sport fields, an accessible and restored riverbank.

 
tangenziale bologna land

Passante di Bologna, Bologna (Italy), 2016 – ongoing

  • Client: ASPI – Autostrade per l‘Italia
  • Partner: Infrastructure planning JLP Arquitects, TASCA Studio architetti associati, ABDR architetti associati
  • Service: Concept, master planning, preliminary design, detailed design
  • Area size: 130 ha environmental green areas; 13,5 km infrastructure
  • Team: Giulia Bonisoli, Valerio Bozzoli Parasacchi, Giorgio Dal Pozzo, Martina Erba, Federica Fantoli, Georgia Karsioti, Andreas Kipar, Olga Konovalova, Tatiana Levitskaya, Sebastiano Mazzaggio, Eleonora Pasino, Cecilia Ricci, Francesco Roesler, Ilaria Sangaletti, Gabriele Tononi, Marco Villa

The creation of a large scale infrastructure determines, on the territory crossed, deep changes in the land settlement, accessibility, environmental and landscape components and the mitigation and compensation highway projects are generally designed from an infrastructure perspective. The “Passante di Bologna”, however, is the opportunity to implement compensatory interventions of landscape and environmental typology included within a large scale vision, that aim at the development of the area as a whole and at its promotion and enjoyment by citizens. In this perspective, the “Passante di Bologna” is conceived not only as a highway work, but as a landscape-scale regional infrastructure that imagines and redefines relationships and opportunities by promoting, in particular, a network of public spaces some already present in the area but underused or poorly valued, interconnected by paths for slow mobility. From one side the construction of the infrastructure requires punctual mitigation interventions to contain the impacts and to respond to local problems, while on the other hand the complexity of the surrounding territory requires articulated responses within an unified strategy on a large scale, capable of reinterpreting components and territorial functions and returning a positive balance in terms of livability and environmental quality.

 
unalab genova land

UNaLab demonstration project, Genoa (Italy), 2017 – ongoing

  • Client: Commissione Europea - Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises
  • Partner: IRE Liguria Spa, Comune di Genova
  • Service: Progetto di fattibilità tecnica ed economica, progettazione definitiva ed esecutiva
  • Area size: 5 ha (total); 1,3 ha (pilot projetc)
  • Team: Andrea Balestrini, Andreas Kipar, Matteo Pedaso

UNaLab (Urban Nature Labs) is an Horizon 2020 financed project joining 29 public and private partners from all over Europe to develop smarter, more inclusive, more resilient and more sustainable local societies through nature based innovation jointly created with and for stakeholders and citizens. Projects are going to be implemented in three frontrunner cities (Genova, Tampere, Endhoven) to improve rainwater management and increase resilience to climate change effects in cities. Among those projects the City of Genova will recover a former military barrack in Lagaccio district into a public space addressing social inclusion, environmental performance and natural hazard mitigation. The project within the next 5 years will demolish part of the buildings, unseal large paved surfaces, increase green areas and introduce sustainable drainage systems.

 
1_L.jpg

Parco Adda Mallero, Sondrio (Italia), 2005 - 2011

  • Clienti: Provincia di Sondrio / Stelline Servizi Immobiliari S.p.A.
  • Area: 12 ha
  • Team: Luisa Bellini, Valerio Bozzoli Parasacchi, Nicola Canepa, Andreas Kipar, Giovanni Sala

The Adda Mallero Park project is part of a large redevelopment. It aims to functionally redefine a great portion of the urban territory. Its location is at the confluence of the Mallero creek and the Adda river, at the bottom of Sassella mountainside. The project was therefore structured in different stages.

The park is a peri-urban forested area that is developed through a process of natural regeneration and restoration of native woodlands. The re-forestation in Sondrio has not only important ecological objectives, but it also realizes a new network of cycling and pedestrian paths that connect to the existing infrastructure of the city.

The main and distinctive features of the park are the soil, including the three bio-lakes and a forest. The forest forms a key element that helps accommodating new sports compatible with the evolving nature of the surrounding environment.

Due to the great exposure of the site, the intervention consisted of a specific type of landscaping reforestation, which foresaw changing perception of the forest, and was strongly connected to the installation built in the surrounding areas. The forested area covers more than half of the surface of the intervention.

 
LET4 Paesaggi (1)_L.jpg

Landscape Expo Tour (LET), Milan (Italy), 2010 - 2015

  • Client: Fondazione Cariplo; Camera di Commercio di Milano
  • Partner: AIM
  • Area size: 31 municipalities
  • Team: Luisa Bellini, Giorgio Dal Pozzo, Andreas Kipar, Camilla Mancini, Shirly Mantin, Giovanni Sala

The Landscape Expo Tour (LET) was developed by AIM (Associazione Interessi Metropolitani) and LAND. The project aimed to create collateral territorial development around the Expo 2015 site by showing a complete map of all ongoing and expected projects as well as by developing and implementing proposals for the promotion of the region.

Several institutions supported the planning phase, such as: Regione Lombardia - D.G. Territorio, Provincia di Milano - D.G. Agricoltura e Ambiente, Parco Agricolo Sud Milano, Società Expo with representatives of Ufficio di Piano and the Patto Comuni Nord Ovest.

The collaboration led to the definition of ten routes for the development of the territory that crosses and involves 31 municipalities.

LET are several closed-loop cycling routes, ranging from 12 to 36 km in length, made to enjoy local woodlands and waterways, historic towns, farms and churches. Each LET is uniquely designed as a tourist route around the local landscape or historic highlights. For more information, please visit let-milano.com.

 
1_L.jpg

Environmental regeneration of the landfill of AST, Terni (Italy), 2015 - 2016

  • Client: AST – Acciai Speciali Terni spa
  • Team:  Valerio Bozzoli Parasacchi, Giorgio Dal Pozzo, Andreas Kipar, Mauro Panigo, Marina Polets,Cecilia Ricci, Gabriele Tononi

The project provides a new landscape design to enable the environmental recovery of Valle, which formerly was an industrial landfill of AST (Thyssen Krupp) in Terni. The main aim of this project is to develop the site in a sustainable way and connect it with the territorial system addressing cultural and social issues. The project applies the general principles of the Green Infrastructure strategy in the Italian context. Former natural characteristics of the site were recovered to re-establish its biodiversity. This included the use of local vegetation over 13ha of green slopes, accommodating also local light and water requirements. The legacy for the city and its whole territory will consist not only of 40ha of rediscovered nature but also of a wide recreational network of cycling paths and panoramic viewpoints. Furthermore, it will offer leisure and cultural highlights, such as the Park of Steel art exhibition.

 
1_L-1.jpg

Energy Landscape of Lohberg, Dinslaken (Germany), 2015 - 2016

  • Client: Stadt Dinslaken and RAG Immobilien GmbH
  • Service: Preparation of a feasibility study 
  • Area size: 411 ha
  • Team: Susanne Gombert, Andreas Kipar, Nadja Paluda, Martin Thoma

The present feasibility study forms the planning and structural basis for the development of the Energy Landscape Lohberg. Due to the re-evaluation of the slagheap landscape Lohberg, not only a model for green infrastructure emerges but also an important development engine is created for the city of Dinslaken. Furthermore, a sustainable valorization of the landscape space is realized through the activation of the existing structures, such as topography, vegetation and path system as well as through the addition of some design elements.

The location has considerable potential for positioning itself as a regional example for Green Energy - Energy from Lohberg, for Lohberg and to turn this topic into a showcase for visitors. The concept for the generation and use of biomass makes a significant contribution to the energy-efficient location Lohberg.

The whole of the slagheap landscape symbolises the Green Gate to the Region of the river Ruhr for the city of Dinslaken. A symbol further enhanced through the structural installation of the gate on the plateau of the Halde Lohberg Nord.

 
1_L.jpg

Landscape enhancement C.O.V.A., Viggiano (Italy), 2014 - 2015

  • Clienti: ENI Spa / SAIPEM Spa
  • Partner: Raymundo Sesma
  • Area size: 18 ha
  • Team: Valerio Bozzoli Parasacchi, Rossana Catalano, Giorgio Dal Pozzo, Andreas Kipar, Mauro Panigo, Paolo Marturano, Gianni Ronchetti, Giovanni Sala

The project of landscaping and architectural mitigation of C.O.V.A. (Centro Olio Val d’Agri) was born from the awareness that the implant can give a new form to the context from the physical, social, economical and cultural aspect. The intervention has been developed through a complex design defined by different functional fields, each with a clear identity but part of the same unitary system. The result is a range of different realities that create a new cultural and productive landscape.

The Artistic Mile of Raymundo Sesma is creative project that revaluates the borders along 1800 meters. The project is able to redefine the surroundings from an aesthetic and functional aspect. The green design has the role of mediator between the architecture and the surrounding landscape. It improves the perception of the context and enhances biodiversity and site specific wildlife. Moreover, it improves the scenic effect of the architecture, adding a new sensorial sphere to the visual one: the sense of smell.